Grandes banques gênent la popularite du livret d'épargne
Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt dat de Belg minder spaart. Nochthans zien de kleinere banken het aantal klanten nog steeds stijgen. Een contradictie? Niet echt...
Volgens de Nationale Bank van België stond er eind september 2006 nog een totaal van 158,9 Miljard Euro op de Belgische spaarboekjes. Dat is 5 miljard Euro minder dan in juni 2006. Daarmee lijkt een eind gekomen aan de steile opmars van de spaarboekjes.
Wat is er nu werkelijk aan de hand? Volgens De Tijd doet de daling op de spaarboekjes zich enkel voor bij de grootbanken (Fortis, KBC, ING en Dexia). De kleinere internetbanken zien hun tegoeden op de spaarboekjes nog steeds stijgen.
De klanten van de grootbanken laten met andere worden het klassieke spaarboekje meer en meer links liggen en kiezen voor alternatieve beleggingsvormen zoals de termijnrekening. De verklaring is natuurlijk de lage rente op hun spaarboekjes. Momenteel bieden de grootbanken slechts 1,5% basisrente. Dit is zeer laag. De internetbank Finansbank biedt momenteel 3,3% basisrente. Dat is meer dan het dubbele. De klanten van de grootbanken zoeken daarom naar andere alternatieven die meer opbrengen. Ze kiezen hierbij bijvoorbeeld voor de termijnrekening die duidelijk in de lift zit.
Maar is de termijnrekening werkelijk zo interessant? Laten we een voorbeeldje nemen: bij ABNAMRO geeft een termijnrekening op 6 maand momenteel een bruto rente van 3,30% (netto 2,8%).
Maar is de termijnrekening werkelijk zo interessant? Laten we een voorbeeldje nemen: bij ABNAMRO geeft een termijnrekening op 6 maand momenteel een bruto rente van 3,30% (netto 2,8%).
Ter vergelijking: de spaargids.be beste keus spaarrekening voor lange termijn sparen (6 maand) geeft momenteel een opbrengst van 4% bruto (3,4% netto). Dat is duidelijk beter dan de termijnrekening.
Conclusie: de belegger van de grootbank doet er beter aan de spaargids.be beste keus voor lange termijn te volgen en NIET op een termijnrekening te beleggen.
Copyright 2006 Spaargids.be
Lisez également:
- Les banques fournissent dans les délais les listes pour l’indemnisation par le Fonds de garantie des dépôts
- Le bon d'Etat sur 1 an rapportera 2,20% d’intérêts; celui sur 8 ans 2,80%
- A quel point étiez-vous satisfait(e) de votre banque cette année-ci?
Connectez-vous pour ajouter un commentaire. Pas de login? Inscrivez-vous ici.