Code de conduite obligatoire pour livrets d'épargne à partir
Minister van Consumentenzaken Freya Vandenbossche stelde vandaag samen met vertegenwoordigers van de banksector de gedragscodes voor reclame op spaarboekjes voor.
Doel is dat reclame voor financiële producten niet alleen duidelijk en begrijpelijk is, maar ook correcte en volledige informatie biedt. Op die manier weet de consument precies welk product hij koopt en kan hij producten onderling vergelijken.
Reclameboodschappen met onvolledige informatie waardoor het voor de consument niet steeds duidelijk is over welk product het gaat, worden door beide gedragscodes aangepakt. De gedragscodes bepalen bovendien dat de consument, ongeacht de vorm van de reclame, uitgebreide informatie krijgt vooraleer een contract te ondertekenen.
In de gedragscode over het spaarboekje is opgenomen dat elke bank een apart informatiedocument moet hebben over het spaardeposito met alle werkingsmodaliteiten. De consument krijgt dus niet alleen alle informatie over het gewenste product, hij kan producten ook onderling vergelijken.
Uit onderzoek uitgevoerd door de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) en de Federale Overheidsdienst Economie bleek dat de inherente kosten, zoals de instap-, beheers- en uitstapkosten, niet altijd vermeld worden.
Daarnaast ontbrak ook vaak essentiële informatie over het rendement van belegging. De gedragscodes schrijven voor dat vermeld moet worden of er bijkomende kosten zijn. Ook over het rendement, dat voor heel wat verwarring zorgde, zijn duidelijke regels bepaald. Zo moet steeds de uniforme berekeningsmethode toegepast worden tenzij expliciet vermeld wordt dat een andere berekening werd gebruikt. Daarnaast moet vermeld worden op welke periode dit rendement betrekking heeft.
De gedragscodes bepalen ook dat reclameboodschappen steeds moeten verwijzen naar de financiële informatiefiche van de individuele levensverzekering of de wijze waarop de consument de volledige informatie vindt over de werkingsmodaliteiten van het spaarboekje.
Copyright 2006 spaargids.be
- A la une: Un retour en force pour les achats groupés – pourquoi sont-ils si avantageux ?
- Des entreprises doivent payer une amende pour avoir accordé un engagement individuel de pension incorrect
- L'épargne redeviendra-t-elle moins rentable bientôt?
Connectez-vous pour ajouter un commentaire. Pas de login? Inscrivez-vous ici.